Povestea Artei

miercuri, 9 aprilie 2014

Introducere in Istoria Artei

Bine ati venit pe site-ul / blogul noului nostru proiect.
Acesta este un proiect al Asociatiei Culturale Imagineaza-ti care isi propune sa trateze la un nivel, pentru profani, istoria artelor vizuale. Incepem sa vorbim despre arta si despre cum a ajuns ea sa fie ceea ce este astazi. Noi nu ne propunem sa criticam directiile pe care artistii contemporani le urmeaza ne dorim doar sa expunem drumul pe care imaginatia si l-a croit in realitatea secolelor trecute prin arta.
Pornit din pasiune si admiratie fata de frumos, acest proiect isi propune sa ofere o perspectiva mai detaliata intr-o lume de care ne lovim in fiecare zi, cea a artelor vizuale, dar despre care multi dintre noi nu stim mai nimic.

Vom incepe prin a creiona o scurta imagine despre arta per total incepand din Antichitate si oprindu-ne in zilele noastre. Structura pe care am gandit-o este menita sa lege intr-un mod armonios trecutul de prezent.
Arta a luat nastere in Antichitate odata cu sculpturile Grecesti, opulentele constructii Romane sau frescele Egiptene. Desi anticii nu considerau toate acestea ca fiind niste forme de arta, ele au ajuns sa reprezinte ulterior importante repere de studiu, de interes si de inspiratie pentru numerosi artisti din diverse epoci.
A urmat Goticul, caracterizat de fundaluri aurite si personaje inumane, plutitoare, adesea nefacand parte dintr-un context.
Succesoare Goticului este Renasterea, aparuta in Italia la inceputul secolului al XIV-lea, unde artistii incep sa se apropie de realitate, apare fundalul peisagistic iar personajele se afla intr-un context, aspirand insa la perfectiunea la care si sculptorii antici aspirau prin creatiile lor.
Dupa cum spuneam anticii nu considerau creeatiile lor ca fiind opere de arta ci mai degraba niste copii cat mai fidele ale perfectiunii intruchipate de divinitate.
Urmeaza Maniersimul (sec XVI) , care din punct de vedere istoric reprezinta doar o perioada de tranzitie intre Renastere si Baroc, dar cu o importanta deosebita din punct de vedere artistic data de faptul ca aparitia lui a marcat sfarsitul brusc al epocii renascentiste.
Manierismul fiind caracterizat de siluete alungite, armonii acide in culori si fundaluri neutre.
Manierismul incipient  nu prezinta influente renascentiste.
Barocul apare in sec XVII in Italia odata cu Reforma si convocarea Conciliului de la Trento. Se pune din nou accent pe arhitectura, aceasta avand un caracter monumental si teatral, astfel apar si primele intentii de arta decorativa.
De la Baroc se face o trecere lenta la Clasicism, aparut tot in Italia dar dezvoltat si apreciat in Franta lui Ludovic al XIV-lea. Clasicismul pune accent pe desen; culoarea si contururile devin foarte clare, portretul incepe sa se diversifice.
Rococo-ul sau Baroc tarziu, este o arta a decoratiei punandu-se accent pe detalii si pe caracterele decorative, apar miniaturile iar Rococo-ul se inspira din stampele Japoneze. Artistii nu mai sunt contactati de Biserica sau de Curtile Regale ci de oameni bogati, boieri si aristocrati.
Apare termenul de „kitsch”. Tot in perioada Rococo apare miscarea feminista, intregul curent de astfel fiind caracterizat de influente feminine.
Dupa mijlocul secolului al XVIII-lea isi face aparitia Neoclasicismul, un stil opus Rococo-ului care pune accent foarte mult pe desen, apar puternice influente din arta antica mai ales in arhitectura.
In timp ce Clasicismul si Neoclasicismul mizeaza pe ratiune, Romantismul aparut ulterior se bazeaza pe sentimente si pe interpretarea imaginatiei, aparut la sfarsitul secolului al XVIII-lea.
Romantismul se opune artei clasice indeosebi Neoclasicismului, isi atinge apogeul la inceputul seculului al XIX-lea, urmeaza Realismul care este o miscare esentialmente Franceza care se intinde pana la sfarsitul secolului al XIX-lea.
Artistii realisti sunt interesati de redarea cat mai exacta a naturii pierzand interes pentru nobilime si inalta societate, devin atrasi de clasa de jos, atat din punct de vedere artistic cat si politic. De la sfarsitul secolului al XIX-lea intram in ceea ce se numeste arta moderna, incepand cu Impresionismul si ajungem pana la Expresionism. Trecem astfel prin Postimpresionism, Sintetism, Nabism, Simbolism, Cubism, Suprarealism si Fovism.
Toate aceste miscari nu sunt decat reinterpretari ale artei clasice, viziuni moderne ce nu se mai impiedica de dogme religioase sau etici. Arta depaseste multe granite atat ale inspiratiei cat si ale tehnicii si mijloacelor de realizare.
Ajungem astfel la Arta Contemporana cu Graffiti, Postmodernismul, instalatiile de arta si Arta Digitala.

Aceasta fiind doar o mica schita a ceea ce numim „Istoria Artei” in articolele urmatoare vom dezbate in detaliu toate curentele si ideile enumerate mai sus cat si multe alte detalii care nu si-au gasit un loc in acest prim articol.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu